Nationale Museumweek

Musea in het hele land openen eindelijk de deuren weer voor publiek, zonder beperkingen. Dat tastbare museumbezoek zetten we extra in de spotlights tijdens de Museumweek. Door in te gaan op de échte ervaring in een museum en wat dat met je doet in deze overweldigende tijden.

Het thema van de Nationale Museumweek (van 4 t/m 10 april) is daarom: open je wereld! Musea zijn onze plekken van inspiratie en verwondering. Van bezinning en herkenning. Een ontmoetingsplaats die het gesprek activeert tussen mensen met verschillende achtergronden en wereldbeelden: in musea wordt je wereld geopend!

Tijdens de Nationale Museumweek zijn er geweldige activiteiten te beleven in Museum het Pakhuis.

Open je wereld en ontmoet de Ermelose bodemschatten.

De grond onder onze voeten kan een schatkamer zijn voor kennis van onze lokale geschiedenis. Wat heeft zich bijvoorbeeld afgespeeld voor de deur van de supermarkt? Of in de Cronjéstraat? Dit zijn enkele voorbeelden.

Elke vondst is eigenlijk een puzzelstukje van het verleden dat kan bijdragen aan onze kennis daarover. En het leuke is dat iedereen kan bijdragen: van hobbyarcheologen met een metaaldetector tot vrijwilligers die helpen bij opgravingen op de actuele hotspots, zoals de Archeologische Werkgroep van de OVE. Archeologie vertelt het verhaal van het gebied waar de vondst is gedaan.

Museum Het Pakhuis geeft een kijkje in de archeologie. Twee archeologen en de conservator vertellen over enkele verborgen schatten uit het depot: nu exclusief te zien.

Vragen over je eigen bodemschatten? Neem ze mee!

Wanneer: woensdag 6 april en zaterdag 9 april
Aanvang: tussen 13.00 en 16.00 uur
Duur: op inloop
Geschikt voor alle leeftijden

Vele scherven maken een pot!

Als afsluiting van de Nationale Museumweek openen we de wereld van de pottenbakkerij in Museum Het Pakhuis. Op het terrein van de Albert Heijn zijn duizenden en duizenden potscherven gevonden. Veel van die scherven zijn opgegraven, schoongemaakt en in het depot van het museum terechtgekomen.

Nu hebben we jouw hulp nodig! De scherven zijn wel 700 jaar oud, we kunnen heel veel leren over de Middeleeuwen aan de hand van de scherven. Daar hebben we (jonge) onderzoekers voor nodig. Onder leiding van een echte archeoloog ga je met scherven en potten aan de slag.

Wanneer: zaterdag 30 april
Aanvang: 14:00 uur
Duur: ongeveer 30 minuten
Geschikt vanaf 8 jaar