Scherven van Geluk

Een paar jaar geleden werden bij de bouw van de Branderskamp (Albert Heijn) resten van pottenbakkersovens en scherven van potten uit de 14e eeuw gevonden. Deze eerste Ermelose industrie voorzag de hele regio van aardewerk, maar bijna niemand in Ermelo kent dit bijzondere archeologische verleden. Wij willen daar verandering in brengen!

Vanaf mei 2022 herbouwen we met zijn allen zo’n werkende pottenbakkersoven (formaat van een kleine iglo) en krijgen daarbij hulp van kenners van Middeleeuwse ovens. We sluiten de bouw af met een proef-stook op het Oogstfeest op 20 augustus.

Er zijn mensen nodig voor de bouw van de oven en het stoken. Doe mee, iedereen is welkom en deelname is gratis!

Kom naar de introductieavonden in april in Museum Het Pakhuis en bouw mee aan de oven vanaf 11 mei iedere woensdag en zaterdag in de werkplaats aan de Watervalweg 162!

Voor meer informatie over dit bijzondere project, ga naar de website: https://schervenvangelukermelo.nl/.

Agenda

Dinsdag 12 april 20:00 Introductieavond (19:30 inloop)

Kom meer te weten over het plan! Met als gastsprekers regio-archeoloog Maarten Wispelwey over de geschiedenis van de Ermelose pottenbakkersindustrie en Aebele Trijsburg, begeleider van de ovenbouw en kenner van Middeleeuws bakken. Verder spreekt boswachter Henk Jan Zwart over het landschap en eikenhakhout. Aanmelding gewenst via https://schervenvangelukermelo.nl/, spontaan binnenlopen kan altijd.

Woensdag 20 april 20:00 Oven, klei en stoken (19:30 inloop)

Na een introductie gaan we dieper in op de bouw van de oven en het maken van Middeleeuws aardewerk. Met ovenbouwer en keramist Aebele Trijsburg en Patrick van Houten brainstormen we over de Ermelose pottenbakkersoven. Boswachter Henk Jan Zwart onthult de uitkomst van recente proefboringen op zoek naar klei. Aanmelden gewenst via https://schervenvangelukermelo.nl/, spontaan binnenlopen mag altijd.