Voeg je koptekst hier toe

Romeinen ontmoeting met smaak

Ontdek de Romeinen op de Veluwe! Wat kwamen zij hier doen en hoe kwamen ze naar Ermelo? Wat is een marskamp? En wat aten die Romeinen eigenlijk? Kom het ontdekken bij de tentoonstelling ROMEINEN, ontmoeting met smaak! 

In onze nieuwe tentoonstelling ontdekt jong en oud van alles over de Romeinen én de Germanen. De jongste kinderen worden door de rat Finn meegenomen in de wereld van de Romeinen. 

Het aanleggen van een kamp was een strak georganiseerde activiteit. Als de manschappen aankwamen wisten ze precies wat ze moesten doen. Wil jij weten wat ze deden? In onze tentoonstelling kun je het te weten kom!

Wist jij dat de Germanen letterlijk de vruchten plukten van de komst van de Romeinen? De Romeinen namen bijvoorbeeld de walnoot, tamme kastanje, perziken en druiven mee hier. En ook…. de kip!

De Germanen ontdekten een hele nieuwe eetcultuur; Romeinen aten bijvoorbeeld relmuizen! Een Germaanse gewoonte die de Romeinen overnamen was het maaltijdsoep; een rijk gevulde soep met vooral veel vlees en brood.

De Romeinse soldaten aten voornamelijk Puls, een soort hartige pap van graan met kruiden zoals bijv. knoflook en spek. Ze kookten voor hun eigen groepje soldaten en in het kamp werd voor alle soldaten brood gebakken in ovens. Hiervan hebben we de restanten gevonden bij het marskamp in Ermelo.

Ratje wordt Romein

GA JIJ MEE OP RATJE TOER?

Uiteraard hebben we voor jong en oud van alles te zien en te beleven. De jongste bezoekers worden op avontuur meegenomen op Ratje Toer! Romeinse rat Finn (meegekomen met de soldaten) verstopt zich overal in de tentoonstelling. Kun jij hem vinden en de opdrachten oplossen?
Maak kennis met de Romeins keizers en hun munten, ruik de geuren van de Romeinen en leer veters strikken bij echte Germaanse schoenen! En weet jij welke kleren kinderen in de Romeinse tijd aan hadden?

Speel samen de leuke Romeinse spellen zoals het Deltaspel of het Molenspel. Of speel een potje Romeins domino! Aan het eind van je tour door het museum kun je je beloning ophalen.

WIL JIJ ARCHEOLOOG WORDEN?

In ons museum kun je alles leren over archeologie. Bezoek ons ArcheoLab en puzzel de kapotte pot in elkaar. Of graaf naar botten of scherven in onze echte opgraving! 

Bij Museum Het Pakhuis is altijd wat te beleven. Kijk ook op deze website bij Activiteiten of bezoek onze Facebook-pagina.

Romeinse marskampen in Ermelo

Een legioen kon in één nacht een marskamp uit de grond stampen, een enorme prestatie die resulteerde in een fort dat bijna ondoordringbaar was voor vijanden.
Deze beveiligde kampen, die groot genoeg waren om 5000 manschappen te huisvesten, hadden afmetingen van ongeveer 350 bij 200 meter, afhankelijk van het landschap. Om dit te realiseren, moesten de soldaten zo’n anderhalve kilometer aan greppels graven en wallen opwerpen.

De voorbereiding begon met een gedetailleerd plan. Het leger was verdeeld in negen groepen van 480 soldaten elk, plus één grotere groep van 800 soldaten. Elke groep kreeg zijn eigen sectie binnen het kamp, wat zorgde voor een geordende indeling. Deze groepen waren verder onderverdeeld in eenheden van 80 man, die hielpen bij de organisatie en het efficiënt opzetten van het kamp. Het duurde zo’n drie uur voordat alle greppels en wallen klaar waren vanaf het moment dat de eerste schop in de grond was gegaan. Daarna werden de tenten opgezet, binnen 5 uur stond er dus een enorm versterkt kamp!

Lidar beeld romeins marskamp ermelo

Deze tentoonstelling kwam tot stand door medewerking van

A1 Signs
Aebele Trijsburg
Archeologisch Depot Gelderland
Constructing the Limes
Erfgoed Gelderland
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Ermelo
Liemers Museum
Museum Het Valkhof
Flipje- en Streekmuseum Tiel
Rowin van Lanen / 
Universiteit Leiden
Saxion Archeologie
Historical Art by NK
Maarten Wispelwey

Speciale dank aan

Active Group ICT & AV Harderwijk
Imperium Romanum
(met speciale dank aan Alain, Marc en Floris)
Calumma Signcenter
Schuur Schilderwerken Ermelo
Mnemosynes World (Ratna Drost)
Ghemertse Luyden
Archeon  (Wiel van der Mark)
EetVerleden!
Legio II AVGVSTA
Legio XI CPF vzw