Onze tentoonstelling over de prehistorie krijgt een make-over! Op 10 juni 2023 openen wij onze vernieuwde tentoonstelling over de grafheuvels van Ermelo.

Het verhaal van de grafheuvels in Ermelo is bijzonder, mede omdat de gemeente Ermelo de meeste grafheuvels van Nederland heeft. 

Wat is het verhaal van deze grafheuvels? Wie hebben deze heuvels gemaakt? En waarom? Wij vertellen het bijzondere verhaal achter de grafheuvels op basis van de meest recente kennis en informatie.

Er is een wetenschappelijke revolutie gaande….

Recent onderzoek van prehistorisch DNA heeft in de  afgelopen jaren bijzondere nieuwe inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld over migratie van volkeren in ons verleden. 

Nieuwe technieken zoals divers DNA-onderzoek maar ook LIDAR brengen nieuwe inzichten in ons verleden. Waar kwam de grafheuvel-cultuur vandaan? Wat voor een soort mensen woonden toen op de Veluwe? En waarom vertoont hun cultuur zoveel overeenkomsten met vondsten in Polen, Denemarken en Duitsland? Zijn zij verwant aan elkaar?

In onze nieuw vormgegeven tentoonstelling proberen we antwoord te geven op deze vragen. En uiteraard kunt u prachtige vondsten uit Ermelo en omgeving bewonderen! Wij werken op dit moment nog aan de puntjes op de i bij dit deel van onze tentoonstelling. Vanaf 10 juni is de geheel vernieuwde opstelling klaar. 

Veluwse Klokbeker