Entreeprijzen

Het Pakhuis is rolstoeltoegankelijk en goed te bezoeken voor blinden en slechtzienden. Honden (m.u.v. hulp- en blindengeleidehonden) zijn niet toegestaan.

Openingstijden

Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakjeshuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend.
LET OP: op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Entreeprijzen

Kinderen 0 t/m 3
GRATIS

3 t/m 18
€ 2,50

Volwassenen
€ 4,00

Museumkaarthouders
GRATIS
Openingstijden

Het Pakhuis is geopend van:
1 april t/m 31 oktober dinsdag t/m zaterdag
10:30 - 16:30

1 november t/m 31 maart zaterdag en schoolvakanties
10:30 - 16:30


Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. Zie voor alle bijzondere vakantieactiviteiten www.hetpakhuisermelo.nl In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakhuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend Op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Graven naar Goodies

Beeldmerk Graven naar Goodies

Grafheuvels vertellen over het leven, de gebruiken en rituelen van de prehistorische bewoners van de Veluwe. 

Museum Het Pakhuis presenteert: Graven naar Goodies. Over de prehistorische grafheuvels die rondom Ermelo volop te vinden zijn. De Veluwe is één grote archeologische schatkamer. Dat zien we terug in de Canon van Nederland. De grafheuvels en hunebedden uit de prehistorie worden als eerste item genoemd.
 
Van de eerste generaties die de Veluwe bewoonden kennen wij slechts uit bodemvondsten. Hoe zij zichzelf noemden weten we niet. Naar vindplaats, vorm en versiering van hun werktuigen en aardewerk onderscheiden archeologen culturen en volkeren.

De archeologische rijkdom van de Veluwe is niet verborgen in de bodem, maar juist heel goed zichtbaar in het landschap. In de tentoonstelling Graven naar Goodies kan je je verwonderen over de waarde van dit verhaal. De grafheuvels op de Veluwe zijn net als de piramides in Egypte en de hunebedden in Drenthe een icoon in het landschap!
Grrr-afblijven!

Los als een echte Sherlock Holmes het mysterie van de grafroof op in museum Het Pakhuis. Exclusief te spelen in de maanden mei en juni: grrr-afblijven!

Race tegen de klok
Ontdek jij wie de grafroof heeft gepleegd? Er worden zes verdachten aan je gepresenteerd: de journalist, archeoloog, pottenbakster, boswachter, campingeigenaar en de geschiedenisleraar. Speur door het museum naar oplossingen van de puzzels en raadsels. Met een goede teamverdeling kan je de verdachten uitsluiten. Let wel goed op de tijd! Weet jij genoeg over grafheuvels om als eerste de dader te vinden? 

Grafgiften voor de doden
Op de Veluwe liggen honderden grafheuvels. Dit zijn prehistorische graven van de vroegste bewoners van de Veluwe. De doden kregen grafgiften mee: vuistbijlen, bekers, speerpunten of sieraden bijvoorbeeld. Deze waardevolle geschenken zijn gewilde voorwerpen en werden vaak geroofd. Sommige grafheuvels hebben een deukje aan de bovenzijde; ze zijn plaats delict van een grafroof!

Wie, wat, hoe?
Grrr-afblijven! is te spelen met een of twee groepen van 5-7 personen. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Duur: 5 kwartier. Het spel is gratis te spelen, je betaalt alleen museumentree. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@hetpakhuisermelo.nl of door te bellen met 0341-760 777 


Nog meer te zien: Oog in Oog met de Romeinen
Romeinen in Ermelo? Ja, Romeinen in Ermelo! Rond 170 na Chr. hebben de Romeinen rondgedwaald op de Ermelose Heide. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat deden ze hier? En wie troffen ze hier aan?

Treed in de voetsporen van de Romeinen. Ontdek hoe zwaar een militaire bepakking is en volg een opleiding tot Romeins soldaat. Hoe staat het met jouw ruimtelijk inzicht? Kan jij sommen maken op de abacus? Of ben jij meer te verleiden tot een bezoek aan de 'schoonheidssalon'? Huidschrapers, poeders en zalfjes: schoonheid was belangrijk voor de Romeinse vrouwen én mannen. Schuif tot slot aan voor een lesje Romeins koken. 


Vaste Collectie

In het depot van Het Pakhuis liggen vele schatten van de Veluwe verborgen voor het publiek. Via deze link naar de website van Erfgoed Gelderland krijgt u een indruk van onze collectie. Mocht u interesse hebben onze collectie te onderzoeken of in te zetten voor een (kunst)project, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken