Samen op Expeditie Ermelo

Bij Museum Het Pakhuis willen we samen met jou op expeditie. Het museum gaat voor haar herinrichting volledig op de schop en er wordt al druk gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling die archeologie in de spotlights zet. In de nieuwe inrichting worden niet alleen de schitterende vondsten uit Ermelo en de Veluwe uitgelicht, maar archeologisch onderzoek zelf krijgt een belangrijke plek. Dit biedt een heleboel mogelijkheden voor nieuwe ideeën van alle kanten.

Bij het opzetten van een nieuwe tentoonstelling schakelt Museum Het Pakhuis altijd de hulp in van haar vrijwilligers, maar dit keer gaan we nog een stapje verder. We gaan van start met een groot co-creatie project. Samen met erfgoedenthousiastelingen uit Ermelo en omgeving gaan we onderdelen van deze nieuwe tentoonstelling bouwen. We willen iedereen uitdagen om mee te denken welke verhalen over archeologie er verteld moeten worden. Het hele proces wordt stap voor stap doorgelopen, van idee naar opening. Archeologie bestaat uit veel meer onderdelen dan opgraven en dit willen we graag laten zien. We gaan allerlei processen en onderzoekstechnieken uit de archeologie onder de aandacht brengen in de tentoonstelling. Nu hebben de medewerkers van het museum al wat ideeën over wat niet mag ontbreken, maar Ermelo als gemeenschap heeft daar ook ideeën over, zoals een van onze vrijwilligers liet zien:

Jan kwam ons kantoor binnengelopen met een grote glimlach en een boek. Hij had dat boek ‘Wat bomen ons vertellen’ in één ruk uitgelezen en was begonnen met een online onderzoek naar dendrochronologie. Het leek hem ‘echt iets om op te nemen in de nieuwe tentoonstelling.’ Overweldigd door het enthousiasme van Jan hebben we hem ruim baan gegeven om zijn idee verder uit te werken. Om de zoveel tijd kwam er een update. Zo had hij doorgezaagde boomstronken geregeld bij de boswachter die we konden gebruiken en had hij zelfs al bedacht hoe de boomstammen in quarantaine moesten voordat ze veilig het museum in konden. Hierop volgde een vertaalslag. Want wat willen we nu vertellen aan de hand van deze boomstammen? Vol enthousiasme stortte hij zich vervolgens op het vervaardigen van educatieve hulpmiddelen om het verhaal aantrekkelijk en tastbaar te maken.

Als medewerkers van Het Pakhuis merkten we hoeveel energie en enthousiasme dit opleverde. We zagen in de eerste plaats hoeveel plezier je met het ontdekken kan hebben, maar ook hoeveel nieuwe kennis je opdoet in het proces. Dit inspireerde ons om dit project op te starten. We willen iedereen aansporen om hun passie en creativiteit aan te spreken, te ontwikkelen en om de verborgen schatten van Ermelo te ontdekken.

Wat gaan we doen?

We beginnen met het verzamelen van ideeën, wat zijn onderdelen van archeologie die je interessant vindt en graag terug wil zien in de nieuwe tentoonstelling? Daarna gaan we in groepen van maximaal vijf een idee uitwerken tot een interactief onderdeel van de tentoonstelling. Dit kan in de vorm van een activiteit in de opstelling in het museum, een onderdeel van de educatie rondom de tentoonstelling of een gave losstaande activiteit voor bezoekers. Tijdens het ontwikkelen worden jullie begeleid door het museum en krijgen jullie leuke workshops om het idee vorm te geven. In totaal duurt het project ongeveer 21 weken. We beginnen in maart en hebben met regelmaat een bijeenkomst om de voortgang te bespreken of er wordt een workshop gegeven. Voor de zomervakantie willen we het project afronden.