Groepen kunnen het museum op afspraak ook buiten de openingstijden bezoeken. Bel of mail ons gerust om de mogelijkheden te bespreken. 

Kijk voor het programma en de actuele openingstijden van Het Pakjeshuis (Sinterklaasperiode) op wwww.hetpakjeshuisermelo.nl 

Let op: Het museum is gesloten op zondag en maandag (ook in de schoolvakanties) en op christelijke feestdagen.

Voor educatieve programma's en arrangementen hanteert het museum aparte tarieven.
Kijk bij 'Plan je bezoek' voor meer informatie of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Entreeprijzen

Kinderen 0 t/m 3
GRATIS

4 t/m 18
€ 2,75

Volwassenen
€ 4,50

Museumkaarthouders
GRATIS
Openingstijden

Het Pakhuis is geopend van:
1 april t/m 31 oktober dinsdag t/m zaterdag
10:30 - 16:30

1 november t/m 31 maart zaterdag en schoolvakanties
10:30 - 16:30


Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. Zie voor alle bijzondere vakantieactiviteiten www.hetpakhuisermelo.nl In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakhuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend Op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

te zien en te doen in Museum Het Pakhuis

 

Zij/hij in Gelderland

Acht kleine musea vertellen in de periode februari tot en met oktober 2019 het verhaal over vrouwen en mannen in Gelderland. Vrouwen, mannen, jongens en meisjes hebben in de geschiedenis verschillende rollen gehad. De traditionele rolverdeling kent vele bijzondere uitzonderingen, die interessant zijn om eens van dichtbij te bekijken. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten maak je kennis met waaiers, hoofddeksels en sterke vrouwen in Gelderland.
Bezoek de kleine musea van Wijchen tot Ermelo en van Tiel tot Aalten en ontdek de waarde van lokale geschiedenis en verhalen!

Vrouwen van Veldwijk
In de geschiedenisboeken van Veldwijk komen we bekende namen tegen: Wilhelmina van Gogh, de jongste zus van Vincent; Hillegonda Loman-van Uildriks, een bekend vertaalster van het werk van Edgar Ellen Poe; Marie Anna Catharina Mensing, de eerste secretaris van de SDAP. Bekwame en vooruitstrevende vrouwen die hun laatste levensdagen hebben doorgebracht in Ermelo.
Deze en andere vrouwen zijn het onderwerp van een mini-expositie in museum Het Pakhuis en in Station Ermelo Centraal. Maak kennis met het Nederland van het fin de siècle en krijg een inkijkje in de ontwikkeling van de psychiatrische zorg.

Looptijd 16 maart t/m 31 oktober in Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24 in Ermelo.
 
Vrouwenroute
Vanaf Station Ermelo Centraal is er een route te lopen over het terrein van Veldwijk. Het wordt een reis terug in de tijd naar het eind van de negentiende eeuw. Onderweg maak je kennis met het verhaal van de sterke vrouwen van Veldwijk, met de ontwikkeling van de psychiatrie en met ‘typische vrouwenziektes’.

De route is vrij verkrijgbaar in Museum Het Pakhuis en op Ermelo Centraal.
 
Gender bij StEK
‘Typisch vrouwelijk’ of ‘typisch mannelijk’ hoor je wel eens. Wat ermee bedoeld wordt weet je wel  ongeveer, denk je. Maar zo duidelijk en vanzelfsprekend is dat niet, want elk mens is verschillend. Ook de rol die mannen en vrouwen in onze samenleving spelen is verschillend. Daar hebben de kunstenaars van Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (kortweg StEK) hun gedachten over laten gaan en daar zijn heel verschillende werken uitgekomen. Zowel schilderijen als beelden zijn te zien in dit thema.
Het zou mooi zijn wanneer de kijker aan het denken wordt gezet over de eigen ideeën en gedachten betreffende ‘gender’. Wij van StEK hebben er uitgebreid over gesproken en ieder kwam met een eigen invulling.
Veel kijkplezier!

Looptijd 8 maart t/m 9 april 2019 in de Galerie van StEK in de Enk 16 in Ermelo.
 
Altijd hij of zij? Kunst gaat voorbij de genderrollen!
Wat hoort tegenwoordig bij een man of een vrouw? Wat is gewoon, wat is ongewoon....Wie bepaalt dat?
Over deze en andere vragen hebben leerlingen van Christelijk College Groevenbeek nagedacht tijdens een project begeleid door mw. E. Maziarz en mw. A van Beek over de rol van man en vrouw in de kunst en in de maatschappij.
Naar aanleiding daarvan hebben ze kunstwerken gemaakt, waarin ze op een speelse manier bekende portretten uit de kunstgeschiedenis gebruikt hebben om de vertrouwde genderrollen een andere draai te geven.
Hierdoor raakt de blik van de kijker verstoord en hij/zij wordt aan het denken gezet over identiteit, respect, tolerantie en de grenzen van kunst.

Looptijd 8 maart t/m 9 april 2019 in de Galerie van StEK in de Enk 16 in Ermelo.
 
Dans door GV Sparta
GV Sparta Ermelo bestaat sinds 1913 en is een van de oudste gymnastiekverenigingen in Ermelo. De vereniging biedt verschillende disciplines aan. Een van hun disciplines is Dans.
‘Dans (van het Franse danse) is een kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm.’ (Bron: Wikipedia)
Van oudsher danst men. Mannen en vrouwen hadden daarin hun eigen rol. Deze verschillen vervagen. Man en vrouw kunnen en mogen de verschillende stijlen beoefenen die het beste bij hun past. 
Voor het de opening van het Genderproject op 8 maart bedachten Marlon Japega en Suzan Guliker een moderne dans op het nummer Awakened van Ian McIntosh. Een dans waarbij labels, die mensen elkaar kunnen geven, een hoofdrol spelen. Een dans van liefde, samenwerking en passie.

Rondleiding WOLF en Dierensporenwandeling
Museum Het Pakhuis en de Schaapskooi Ermelo hebben dit jaar van maart tot en met oktober eens per maand een speciaal programma: Een rondleiding door de tentoonstelling WOLF in combinatie met een dierensporenwandeling op de Ermelose heide. Zo beleef je optimaal wie de wolf is en hoe hij leeft.

Programma
11.00 tot 12.00 uur: Rondleiding door de tentoonstelling WOLF in Museum Het Pakhuis.
13.30 tot 15.00 Dierensporenwandeling vanaf de Schaapskooi Ermelo.

Prijzen
Museum Het Pakhuis: normale entreeprijzen
Diersporenwandeling Schaapskooi Ermelo: Kinderen €2,- Volwassenen €4,-

Geschikt voor alle leeftijden.
Let op: voor de allerkleinsten zijn er twee speciale dagen op 20 april en 19 oktober. Zowel het programma in het museum als de wandeling is dan speciaal afgestemd op kinderen t/m 7 jaar.

Reserveren is niet noodzakelijk met uitzondering van de kleuterwandeling van de Schaapskooi.
Dit kan via: reserveren@schapedrift.nl of 0577-407254.
Kosten bedragen dan €4,- per kind inclusief drinken en wat lekkers. Begeleiders mogen gratis mee.