Entreeprijzen

Honden zijn niet toegestaan (m.u.v. hulp- en blindengeleidehonden), Het Pakhuis is rolstoeltoegankelijk en de doorgangen zijn geschikt voor rolstoelen en rollators. In het museum bevindt zich een aangepast toilet.

Openingstijden

Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakjeshuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend.
LET OP: op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Entreeprijzen

Kinderen 0 t/m 3
GRATIS

3 t/m 18
€ 2,50

Volwassenen
€ 4,00

Museumkaarthouders
GRATIS

Honden zijn niet toegestaan (m.u.v. hulp- en blindengeleidehonden), Het Pakhuis is rolstoeltoegankelijk en de doorgangen zijn geschikt voor rolstoelen en rollators. In het museum bevindt zich een aangepast toilet.
Openingstijden

Het Pakhuis is geopend van:
1 april t/m 31 oktober dinsdag t/m zaterdag
10:30 - 16:30

1 november t/m 31 maart zaterdag en schoolvakanties
10:30 - 16:30

Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken. Tijdens de officiële schoolvakanties (regio midden) is het museum van dinsdag t/m zaterdag geopend. Zie voor alle bijzondere vakantieactiviteiten www.hetpakhuisermelo.nl In de Sinterklaasperiode wordt het museum het huis van Sinterklaas: ‘Het Pakjeshuis’. Zie voor het gehele programma www.hetpakhuisermelo.nl. Het museum is dan geheel in Sinterklaasstijl en is op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag voor publiek geopend Op christelijke feestdagen is Het Pakhuis gesloten.

Oog in Oog met de Romeinen

In de eerste twee eeuwen van onze jaartelling zag Nederland er heel anders uit dan nu. In het westen was het drassig en lagen de veengebieden. De hoger gelegen Veluwe was droog en bedekt met zandvlaktes en hei. Deze streken werden bewoond door verschillende Germaanse stammen. De Romeinen hadden veel vooroordelen over die Germanen: met hun snorren, baarden en lange haren verschilden ze toch wel erg van de beschaafde Romeinen. Maar waren die Romeinen zelf wel zo Romeins? Oog in Oog met de Romeinen vertelt het verhaal over de komst van een Romeins legioen naar De Ermelosche Heide. 5000 tot 6000 soldaten hebben hier hun kampement opgeslagen en hun sporen achtergelaten. Bijzonder: het Romeins marskamp in Ermelo is uniek in Nederland! Om het marskamp hangt een zweem van mysterie. Het is niet bekend waarom de Romeinen hier precies hun tenten hebben opgeslagen. Ermelo ligt namelijk meer dan 40 kilometer van de grens van het Romeinse Rijk, de limes. Wetenschappers hebben tot nu toe alleen maar kunnen raden naar de reden voor hun komst. Misschien weet jij het antwoord? Druk je neus maar eens tegen de grote vitrine: hier zie je de bepakking van een Romeins soldaat liggen. Waarom zouden archeologen juist deze objecten hebben teruggevonden? Durf jij in de leren tent te gaan liggen? En hoe zou een soldaat zich warm hebben gehouden? Voor even kan je je voorstellen hoe het geweest moet zijn om als Romeins soldaat op de hei te lopen. Volg een ‘opleiding’ tot soldaat door de vragen op de blauwe bogen goed te beantwoorden. Geslaagd? Organiseer dan snel je eigen triomftocht door het museum en bouw je eigen boog! Ondertussen kunnen je ouders of grootouders zich verdiepen in het wel en wee van een Romeins legioen: uit hoeveel personen bestond dit en hoe was het in die tijd geregeld met je pensioen? Op het ‘Forum Romanum’ van Het Pakhuis komen verschillende disciplines samen: theater, financiën, handel en spel. Test in dit centrum van politiek, rechtspraak en handel je inzicht, vaardigheden en rekentalent. Beweeg je als een Romein door de ruimte en wordt keizer van dit ‘wereldrijk’!