29 april 2017: Romeins festival op de hei


Op deze dag organiseren we een zintuigenprikkelend Romeins festival. Er is een Romeinse markt vol demonstraties, workshops en informatie. Bewonder de kunst van het wol-vilten, proef het Romeins brood en leer schrijven zoals de Romeinen deden. De bakker, een perkamentmaker, de imker en pottenbakker vertonen hun ambachten. Voor de kinderen is er natuurlijk ook mogelijkheid om een écht vak te leren. Maak je eigen fibula, een sierspeld die de Romeinen gebruikten om omslagdoeken mee vast te zetten. Hoe meer ‘bling bling’ je droeg, hoe rijker je vaak was.

Bezoekers worden omringd door ‘echte’ Romeinen. Re-enactmentgroepen en theatergroep Spiegel uit Ermelo brengen het Romeinse verleden op de hei weer tot leven. Ze demonstreren hun gevechtstechnieken, laten zien hoe een Romeins leger was opgebouwd en hoe je moet marcheren.

De stoere legionairs zijn niet alleen van afstand te bewonderen, kinderen kunnen ook zelf ervaren hoe het is om een training tot soldaat te ondergaan! Marcheren, vechten met zwaard en schild, en een formatie vormen met je groep. Dat is lastiger dan je denkt! Onder leiding van leermeester Baroen gaat het je vast lukken.

Het Romeins Festival vormt de start van de nationale Romeinenweek en wordt georganiseerd in samenwerking met RomeinenNU. Vergroot tijdens het festival je kennis over de Romeinse tijd in Nederland tijdens de lezingencarrousel in de Schaapskooi. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid om onder leiding van deskundige gidsen een bezoek te brengen aan het Romeins marskamp op de hei.

Praktische informatie
Het Romeins Festival vindt plaats in het gebied rond de Schaapskooi. In verband met de verkeerscirculatie is het alleen mogelijk om het gebied met de auto via de Drieërweg te betreden. De vertrekroute loopt via de Postweg naar de N302. Er is een openbare parkeergelegenheid bij de Schaapskooi. Wij adviseren u echter, indien mogelijk, om met de fiets te komen in verband met beperkte ruimte.

Het festival vindt op zaterdag 29 april plaats tussen 10.00-16.00 en is gratis te bezoeken. Voor deelname aan de workshops en activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Pinnen op locatie is helaas niet mogelijk.